60. ročník - 1.srpna 1993

1. FK Viktoria Žižkov

2. FC Boby Brno

3. Union Edelweiss (Rakousko)

4. Slavoj Žirovnice


                       Včetně tohoto ročníku bylo vstřeleno již 1291 branek

        

Viktorka pana Čekana Boby Brno s Romanem Kukletou Union Edelwiess s Josefem Janů v brance Slavoj Žirovnice

                              

      VIKTORIA - první vlaštovka ?

I když do letošního 60.jubilejního ročníku chybí ještě přes pět měsíců, přesto už teď žirovničtí pořadatelé usilovně shánějí co největší obsazení kvalitními aktéry. Dnes je již zcela jisté, že novým účastníkem příští ligové sezóny  bude Viktoria Žižkov. Byl to dobrý nápad tento atraktivní  tým na Perleťový pohár pozvat. Do Žirovnice v těchto dnech již došel dopis od sekretáře Viktorie pana Halíka , že účast na turnaji předběžně potvrzují.

       Žirovnický sekretář Antonín Doležal jedná s řadou našich ligových mužstev. Nabídka šla rovněž  na Spartu, navíc se žádostí, zda by manažer Zdeněk Nehoda nezajistil na PP některý zahraniční tým, jako tomu bylo v případě Dukly Praha a španělského ligového CD Ľogroňes. Start loňského vítěze FC BOBY Brno dosud není potvrzen ani není jasné, zda se obhájce poháru turnaje zúčastní. Pořadatelé jednají   i s rakouským ligovým mužstvem APSV Gmund, který trénuje Ivo Viktor.

      Přípravy pořadatelů  nejstaršího turnaje v kopané jsou v plném proudu.  (-bčk-)   


      Tak takhle se psalo o Perleťovém poháru dlouho před vlastním turnajem. Je zde také vidět, že zajistit kvalitní obsazení není vůbec jednoduché.

        Další ukázkou se posuneme o dva měsíce :

        Do 1. Srpna, kdy se v Žirovnici hraje jubilejní 60 ročník Perleťového poháru, chybějí necelé tři měsíce. Pořadatelé mají zatím v otázce startujících dvě jistoty ”určitě přijede budoucí účastník nejvyšší soutěže, klub slavné tradice a ambiciózní současnosti Viktoria Žižkov,   stejnějako loňský vítěz a obhájce trofeje FC BOBY Brno, vedený novým trenérem Josefem Masopustem. O startu dalších celků žirovničtí pořadatelé usilovně jednají : ve hře je i rakouský APSV Gmund s trenérem Ivo Viktorem a další zahraniční týmy.

         60. jubilejní Perleťový pohár v Žirovnici připraven

  
         Před několika málo dny jsem trávil volno (o dovolené je jaksi nekorektní  psát, protože tu mám coby občan důchodového věku už neustále) ve Španělsku. Při návštěvě hlavního města Katalánska mě pojal hrůzný nápad. Zakoupil jsem pohled stadionu C.F. Barcelona, napsal na něj, že jsem hovořil se sekretářem tohoto věhlasného klubu a ten že mi přislíbil, že se Barca letos může turnaje v Žirovnici zúčastnit, i proto, že se ode mne dozvěděl, že na tomto turnaji hráli předloni i Logroňes  (letos skončil Logroňo, jak zde tomuto klubu říkají, s ruskou akvizicí Salenkovem ze dvaceti mužstev španělské ligy na pěkném patnáctém místě, diky zmíněnému ruskému kanonýrovi, který klub zachránil před sestupem). 

Podmínka Barcelony je však jediná : pořadatelé turnaje v Žirovnici musí zajistit tři mladé, bujné býčky a s těmi že Španělé na plovárně Budín předvedou koridu. Pohled  jsem poslal vedení FC Slavoj do Žirovnice....

        Chvíli z toho byl poprask, ale opravdu jen chvíli. Takže to je také jedna z perliček jak se připravuje turnaj o Perleťový pohár. Ale teď už vážně.

        Už letos v lednu byla na turnaj pozvána Viktoria Žižkov , která start v zápětí potvrdila.   Brzy pak byl jasný i start loňského vítěze BOBY Brno, takže už chyběli jen další dva aktéři. Dlouho  žili žirovničtí v naději, že na letošní jubileum 60.ročníku uvítají Spartu. Její stanovisko brzy na jaře stran účasti nebylo negativní. Jenže v minulých dnech přišla pořadatelům zpráva, že se Sparta letos nezúčastní žádného turnaje v Česku. Dokonce ani v Blšanech, kde předtím svoji účast přislíbila. Dny na vyjádření Sparty pořadatelům při čekání na její definitivní odpověď však nemilosrdně ubíhaly. Začalo horečné jednání. Pořadatelé se spojili s SK České Budějovice, zda by na turnaj do Žirovnice nemohl přijet s alžírským ligovým klubem, který bude hostem na Střeleckém ostrově (viz před loňský případ kdy pražská Dukla hostila už zmíněný Logroňes), bohužel termín se nekryje s pořádáním turnaje v Žirovnici. Ve hře pak ještě byla Sigma Olomouc, Vítkovice a další. Kamenem úrazu jsou však termíny, zahraniční zájezdy. Ale i kdyby jen jeden ligista coby třetí účastník turnaje svoji účast potvrdil, kde a jak narychlo zajistit adekvátního čtvrtého soupeře pro toto trio. Na rozhodování proto nezbyl již čas. Jubilejní 60 .ročník je za měsíc (1.srpna) přede dveřmi...Bude tedy hrát domácí Slavoj a aby měl někoho k sobě přijatelného soupeře. Z řady nabídek od rakouských klubů dostal přednost FC Union Edelweiss. Čtyři ligová mužstva, která by letošní 60.turnaj hrála se přes největší snahu a úsilí pořadatelů prostě zajistit nepodařilo. Třeba to bude zase někdy příště v jubilejním ročníku. Oprávněně však lze pochybovat, že by se třeba derby Sparta - Slávia z padesátého-rovněž jubilejního - ročníku mohla vůbec kdy při dnešních ekonomických podmínkách na “perleťáku” opakovat. Dnes by asi těžko do Žirovnice přijela Sparta či Slávie za náhradu po osmi tisících korunách, o tom už nelze ani snít... Starosti pořadatelů turnaje o PP (jako ostatně i jinde a nejen při turnajích fotbalových) jsou stále větší, ale přece není možné nechat “padnout” nejstarší tradici co do fotbalových turnajů u nás.


Kvalifikace : Boby Brno - Slavoj 14:0, Viktoria Žižkov - Edelweiss 9:0,

o třetí místo : Edelweiss - Slavoj 0:3 (branky Novotný, Holý a Blecha)

finále : Viktoria - Boby 2:0

Přihlíželo 2.500 diváků

nahoru