Perleťový pohár 84. ročník obhájila Vysočina Jihlava                                                      
      středa 5. července 2017

84. ročník PP se snad povedl a mužstva odjížděla spokojena.

Jenom zamrzí, že pořádání takového turnaje je pouze na několika obětavcích a aktivních hráčů se to v převážné většině netýká. 

Rádců a kritiků je naopak dost. Díky všem, kteří pomáhali.

(páteční Deník píše ...)

- Co na pohár říkají v Jihlavě ...

- Jak to hodnotí na Dukle ...

- Jak pohár hodnotí Tatran Prešov ....

- Další fotky (Fototom Zdeněk Tomeček)

Rozhodčí : Lukáš Machač, Karel Pojezný, Roman Fabeš, Jakub Šťastný

Počasí nádherné - snad trochu víc tepla. Přihlíželo asi 600 diváků.

Jihlava předvedla obrat a znovu ukořistila Perleťový pohár

Žirovnice – Fotbalisté prvoligové Jihlavy dokázali obhájit loňské prvenství a nad hlavu po roce zvedli Perleťový pohár. O jejich opětovném triumfu na nejstarším turnaji v Česku a na Slovensku konaném v Žirovnici rozhodla před zraky více než šesti stovek diváků výhra nad Duklou Praha. Druhé místo obsadil na 84. ročníku Prešov.

7.7.2017
Fotbalisté Jihlavy bohálili loňské prvenství a stali se vítězi Perleťového poháru v Žirovnici. Trofej nad hlavu zvedá Petr Tlustý.

Fotbalisté Jihlavy bohálili loňské prvenství a stali se vítězi Perleťového poháru v Žirovnici. Trofej nad hlavu zvedá Petr Tlustý.Foto: Deník / Loskot Jaroslav

„Do obou zápasů jsme poslali odlišné jedenáctky a obě party k turnaji přistoupily zodpovědně a poctivě, s čímž panuje spokojenost,“ řekl jihlavský trenér Ivan Kopecký.

Pořadatelé stejně jako minulý rok zúžili počet účastníků na tři. Vysočinaměla paradoxně po úvodní bezbrankové remíze a prohře na penalty s Prešovem k titulu nejdále ze všech. Zvlášť když tým z východu Slovenska v závěru svého druhého zápasu s Duklou Praha kopal za nerozhodného stavu penaltu. Dupkalu ale vychytal Hruška a následující penaltový rozstřel, který rozhodla až osmá série, zvládl tým z Julisky.

Rázem byla na koni Dukla, které tak k prvenství stačilo v posledním zápase s Jihlavou neprohrát. Navíc šla dvakrát do vedení, nejprve se trefil Podaný, ale Klíma záhy vyrovnal. O minutu později si ovšem Pražané vzali vedení zpět po nádherné střele Mustedanagiče.

Vysočině pomohl po přestávce kuriózní vlastenec Šimka, který při jednoduché malé domů zvolil hlavičku mimo dosah brankáře Rady. Zápas pak rozhodl pokutový kop za ruku ve vápně. Exekuce se spolehlivě ujal Rabušic. „Čekal jsem na gólmana, ale dlouho stál, tak jsem to kopl k tyči a Radič tam naštěstí nedoskočil,“ okomentoval klíčový moment úspěšný střelec.

„K vidění byly zajímavé zápasy, povedlo se počasí, přišlo hodně lidí, minulý rok byla návštěva poloviční, takže panuje spokojenost,“ oddychl si na konci turnaje jeden z pořadatelů Pavel Havelka.

Divácky nejatraktivnější byl druhý zápas, do kterého nasadily Dukla a Vysočina většinu hráčů, kteří mají blízko k základní sestavě pro ligu. „Domluvené to nebylo, ale trošku jsme počítali s tím, že i Dukla do druhého zápasu nasadí zkušenější hráče a rozhodli se takhle,“ podotkl jihlavský kouč Kopecký.

„Vítězství se počítá, zvlášť proti Dukle, která má velice kvalitní kádr. Je to povzbuzení do další práce,“ doplnil útočník Rabušic.

Na hřišti budily pozornost především dvě hvězdy Pražanů. Bývalý útočník Sparty, Liberce, Plzně a majitel čtyř ligových titulů Jan Holenda a také bronzový medailista z Euro 2004 v Portugalsku Martin Jiránek. Osmatřicetiletý stoper přestoupil do Dukly den před turnajem z Příbrami. „Podobnou akci jsem absolvoval poprvé v životě a je vidět, že smysl má. Pokud máte dostatečně široký kádr a chcete si vyzkoušet hráče, je to ideální. Turnaj je dobře zorganizovaný, hřiště kvalitní, všechno jak má být,“ podotkl Jiránek.

PREŠOV - JIHLAVA 1:0 po PK
Rozhodující PK: Micherda. ŽK: 1:0. Hráno 2x 40 minut. Prešov: Slančík – Miliutin, Maduka, Dupkala, Kralović, Dzurík, Leško, Wiecik, Micherda, Trebuňák, Lénárt. Střídali: Petko, Jacko, Papp, Kačala, Grešák, Adekunle. Jihlava: Hanuš – Kryštůfek, Vedral, Opluštil, Písačka – Záviška, Nerad (60. Rosa), Vitásek (60. Šerý), Popović – Duba, Dvořák.

DUKLA PRAHA - PREŠOV 2:1 po PK
Góly: 66. Kozel – 22. Kralovič, rozhodující PK: Kozel. Poločas: 0:1 (hráno 2x 40 minut). Dukla Praha: Hruška – Douděra, Kušnír (K), Ostojič, Preisler – Tetour, Kozel, Bilovský – Schranz, Brabenec, Kovaľ (71. Brejcha) . Prešov: Talian – Kačala, Jacko, Bartek, Petko – Grešák (48. Trebuňák), Dzurík (C), Kralovič (48. Issa), Lenárt (42. Leško, 77. Dupkala) – Špyrka (35. Micherda) – Streňo.

DUKLA PRAHA - JIHLAVA 2:3
Góly: 9. Podaný, 15. Mustedanagić – 14. Klíma, 41. vlastní Šimek, 53. Rabušic (PK). Rozhodčí: K. Pojezný. Poločas: 2:1 (hráno 2x 40 minut). Dukla Praha: Rada – Brandner, Jiránek, Šimek, Podaný - Hanousek, Brejcha, Mustedanagič - Vlček, Holenda, Djuranovič (68. Kozel) Jihlava: Rakovan – Tlustý, Štěpánek, Krejčí, Mišůn (47. Šerý) – Fulnek, Zoubele, Hronek, Novotný – Rabušic, Klíma.

1. JIHLAVA 2 1 0 1 0 3:2 4
2. Prešov 2 0 1 1 0 1:1 3
3. Dukla Praha 2 0 1 0 1 3:4 2

Duklu posílil Jiránek, už si odbyl premiéru Žirovnice – Fotbalový obránce Martin Jiránek po roce mění působiště. Po sestupu Příbrami do druhé ligy kývl osmatřicetiletý stoper na nabídku Dukly Praha, které se přes léto po odchodech Štetiny, Smejkala, Miloševiče a nově i Šimůnka rozpadla obrana. Svou premiéru si odbyl ve středu na Perleťovém poháru v Žirovnici v zápase proti Jihlavě. „Ke klukům jsem se připojil den předtím, takže se teprve s prostředím seznamuji. V závěru zápasu bylo vidět, že mají v nohách těž- ké tréninky a ke konci už nám docházely síly,“ řekl po prohře 2:3 jednatřicetiná- sobný reprezentant. Bronzový medailista z mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku se už přitom smiřoval s tím, že bude bude hrát v Příbrami druhou ligu. „Bylo to nastavené tak, že kdyby přišla nabídka z nejvyšší soutěže nebo ze zahraničí, tak mě klub uvolní. Dlouho se nic nedě- lo, tak už jsem byl připravený na to, že pomůžu panu Starkovi s návratem do ligy, ale do toho se ozvala Dukla. Jsem Pražák, budu hrát doma nejvyšší soutěž, takže to nakonec vyšlo ideálně,“ řekl bývalý hráč Regginy Calcio, či Spartaku Moskva. (dud)