5.ročník   

Rozlosování 5. ročníku turnaje o perleťový pohár bylo provedeno dne 13. června v restauraci kol. Jos. Šimka a mělo tento výsledek: v prvém zápase o 14.30 hod. se utkají SK. Počátky s AFK. Žirovnice a ve druhém v 15.30 hod. SK. Jihlava s AFK. Marathon Pelhřimov. Po tomto zápase bude koncert dechové kapely Hudeb. sdružení města Žirovnice. Finale bude hráno v 17.30 hod. Pohár bude vítěznému mužstvu předán večer U Jelínků na věnečku. Rozlosování se zúčastnili: za SK. Počátky p. Jiří Moravec, za pořádající AFK. Žirovnice P. Rataj, Emil Pátek, Dr. E. Greif, Jar. Rataj a Ant. Ježek. Jihlavu a Pelhřimov zastupoval J. Vávrovský.

27.června 1937

Účastníci: AFK Marathon Pelhřimov, SK Jihlava, SK Počátky, AFK Žirovnice

Výsledky: SK Počátky – AFK Žirovnice 1:3

SK Jihlava – AFK Marathon Pelhřimov 3:2 

V normálním čase skončil zápas 2:2, po prodloužení 2 x 5min 3:2 pro SK Jihlava. Klub Marathon Pelhřimov podal protest, že za SK Jihlava nastoupil neoprávněně jeden hráč. Pohárová komise dala Marathonu Pelhřimov 5 minut času ke složení vkladu Kč 50,--. Vklad nebyl složen, tím protest padl! (Tak zní zápis z Kroniky).

Finále: AFK Žirovnice – SK Jihlava 3:2

Vítěz: AFK Žirovnice

Výsledek zápasu o 3. a 4.místo se nedochoval (hrál-li se vůbec tento zápas).

AFK Žirovnice držitelem Perleťového poháru pro rok 1937, Marathon Pelhřimov vyřazen v prvním kole

(tak takhle zněli titulky novin v roce 1937....)

Žirovnická footbalová soutěž o krásný, umělecký perleťový pohár odbyla si v neděli 27.června 1937 svůj pátý ročník. Turnaj byl hrán za krásného letního počasí před pěknou návštěvou a zúčastnila se jej čtyři mužstva. V prvém utkání zdolal AFK Žirovnice SK Počátky 3:1 (1:0); za vítězné mužstvo scoroval Rataj 2 a Havel , za poražené Šohaj. Soudce p.Sládek z Českých Budějovic.-Druhé utkání se zdrželo o hodinu proti stanovenému programu, střetli se v něm SK. Jihlava - AFK. Marathon Pelhřimov. V normálním čase 2krát 30 minut skončil zápas nerozhodně 2:2 (1:2) a Jihlava zvítězila až ve 2. minutě nastaveného času celkovým score 3:2. Scorovali: za Jihlavu Záviška, Štangl a Ptáček, za Marathon Veselý, 1 vlastní. Pověr roků 2:6 pro Marathon. Soudcoval pan Soukup ze Žirovnice. Vítězství SK. Jihlava bylo zasloužené , neboť její team hrál velmi dobře, zatí co mužstvo Marathonu podalo matný výkon. Nutno se však zmínit o událostech, které provázely toto utkání a jež připomínají dobu před nějakými 15 či 20 lety, kdy byly řády - byly-li nějaké - dobré ke všemu jinému, jen ne k tomu, aby byly dodržovány. Tak na př. za SK. Jihlava nastoupil populární a i u nás dobře známý bývalý jihlavský útočník a střelec Ptáček, nyní hráč divisního mužstva SK. Olomouc, zjistilo se jasně, že hraje na bratrovu legitimaci - ale zastání nebylo možno se dovolat. A podobně to bylo i s nastavením času, pochybujeme, že pohárové proposice dovolují nastavení jen 2krát 5 minut, neboť obvykle se takový zápas prodlužuje o dvakrát deset minut. Proč to vše uvádíme? Máme za to, že nebylo postupováno správně a je škoda, te zástupci Marathonu nešli aspoň za prvou věcí do všech důsledků. Nešlo o to, vyhrát snad protestem - to nemá pražádné ceny a je to gesto vždy velmi nesympatickké. Ale nutno uznat, že je zbytečné štvát mužstvo v zápase, kde nejsou splněny zásady fair play! - Obvyklý zápas o 3. a 4. místo mezi poraženými teamy se nehrál, a tak nastoupili k finalovému boji AFK. Žirovnice - SK. Jihlava. Utkání, řízené p. Sládkem z Č. Budějovic, přineslo po tuhém boji vítězstní Žirovnickým v poměru 3:2 (1:1). Team SK. Jihlava, nesporně nejlepší z celého turnaje, podlehl únavěn neboť hrál dva zápasy bezprostředně za sebou, zatím co jeho soupeř nastoupil s přestávkou více než dvou hodin. Poměr rohů 6:8 pro SK. Jihlava. Scorovali za vítěze Melichar, Rataj a Havel, za poražené Hanek a Štangl. - AFK. Žirovnice dobyl tedy pro letošní rok krásnou perleťovou trofej, jejímž loňskýmdržitelem byl AFK. Marathon Pelhřimov.

Pátý jubilejní ročník turnaje o perleťový pohár byl sehrán za pěkného počasí, před velikou návštěvou na hřišti SFK. Měl krásný průběh, třebaže původní program byl omezen vzhledem k pohřbu poručíka V Jahody. Celkem byly na programu tři zápasy. Byly všechny velice pěkné a zajímavé. Nejbojovnějším byl druhý a nejhezčím finále, které přineslo naprosto prvotřídní hru obou mužstev. Většina členů slavnostního výboru se dosatavila na hřiště. Zmiňujeme se o cizích: o místopředsedovi župy jihočeské, p. tov. Singerovi z Jindř. Hradce, p. Fr. Křemenovi z Prahy, p. Braťkovi, Hezinovi, Kaškovi, Kořánovi, Možném, Pockovi, veliteli četn. stanice, vesměs z Počátek, pp. K. Fleischlovi, M. Příplatovi z Pelhřimova, z místních pp. tov. K. Brdlíkovi, J. Bognerovi, veliteli četn. stanice T. Bečkovi, J. Doležalovi, J. Duštovi, L. Fišerovi, O. Fišerovi, R. Hlinkovi, O. Hedenetzovi, Fr. Janků, L.Mullerovi, Fr. Prantlovi, Ant. Snížkovi, nám. starosty města, Jar. Slavíkovi, S. Ševčíkovi, J. Topinkovi   a Vlad. Táborovi. Všichni činovníci klubu, pokud byli ve slavnostním výboru, byli na svých místech:pp.  předseda klubu E. Pátek, protektor řed. L. Žemlička, trenér Jos. Krotký, přednosta pošt. úřadu, Bol. Doležal, insp. pojišť., MUDr. E. Greif, P. Rataj, Jos. Svoboda, obchodník, a J. Šimák, správce Živnozáložny. - Turnaj řídil pohárový výbor v tomto složení: předseda P. Rataj, místopředseda Dr. Greif, zapisovatel B. Doležal, vesměs ze Žirovnice, přísedící: Jos. Možný a Jos. Ryšavý z Počátek, M. Příplata z Pelhřimova a L. Fikar z Jihlavy. Zápasy řídili:G. Sládek z Čes. Budějovic, který byl v minulém týdnu jmenován Svazem soudců footballových ligovým rozhodčím, a Zd. Soukup ze Žirovnice. Poděkování: Předsednictvo AFK. Žirovnice spolu s pohárovým výborem děkují touto cestou panu protektorovi prof. Dr. Ing. Vlad. Brdlíkovi, všem členům slavnostního výboru, zástupcům úřadů, spolků a okolních klubů. Stejný dík patří všem návštěvníkům z okolí i místa, hráčům zúčastněných klubů, jejich vedoucím, jihočeské odbočce soudců za vyslání pp. soudců Sládka a Soukupa. Dále Hudebnímu sdružení města Žirovnice, jakož i všem těm, kteří se jakýmkoli způsobem přičinili o morální i finanční úspěch zdařilého, jubilejního ročníku turnaje o perleťový pohár.

AFK Žirovnice - SK Počátky 3:1 (1:0)                   

Tento celkem velmi zajímavý zápas začal mocným náporemdomácích a dík přesné souhře útoku a slabší hře centrhalva hostídostávali se velmi rychle do trestného územísoupeře. Ve 4 min.zahrál pravý obránce v tísni rukou, pokutový kopprováděl Rataj a umístěnou ranou získal domácím vedení 1:0. Po přestávce pozměnili hosté sestavu, přidali na tempu a již ve 3min.podařilo se jim vyrovnati Šohajem ml.V 9min. vypracoval si výborný Havel míč a nezadržitelně scoroval. O 6min později upravil Rataj pěknou ranou score na 3:1 a to zůstalo již nezměněno.

SK Jihlava - Marathon Pelhřimov 3:2 (2:2) (2:1)

S napětím očekávaný start výborného mužstva Jihlavy s obhájcem poháru přinesl rychlý , místy tvrdě hraný football. Ve 13.min. se dopustil brankář Marathonu hrubé chyby a pohotový Záviška umístil míč v síti Marathonu. O minutu později odstoupil ze hry Havel pro zranění , které si způsobil uklouznutím na trávě . Již v 17.min. dostal se v krásné pozici k ráně Štangl, prudce vstřelil a bylo to 2:0. Teď ale zapnul Marathon na plno a podnikal rushové útoky hlavně levou strannou a ve 24.min. snížil Matas náskok jihlavských na 2:1 pěknou ranou z blízka. Po přestávce mocný nástup Marathonu a již v 5.min. bylo vyrovnáno zásluhou Veselého , který sledoval míč poslaný nalevou stranu a ze 3 kroků vsítil 2:2. V normálním čase zůstal výsledek nezměněn a teprve v nastaveném čase scoroval Ptáček z trestného kopu umístěnou ranou pod tyč 3:2.

Finále: AFK Žirovnice - SK Jihlava 3:2 (1:1)

K tomuto zápasu nastoupila mužstvas malou změnou v sestavě. U domácích nahradil Melichar Doležala v centru a u jihlavských Krásenských Vašíčka v halvu. Ve 29.min. Peřina bezvadně zastavil útok levého křídla, podal dlouhou ranou na pravou stranu útoku, míče se zmocnil Jenda Rataj, který přesnou uličkou pripravil skvělou pozici Jendovi Melicharovi , který ji plně využil a umístěnou ranou získal domácím vedení brankou, hlučně aklamovanou. Teprve těsně před poločasem vznikla skrumáž před brankou domácích a Havel pohotově vyrovnal. I tato branka byla hlučně aklamována. Po přestávce zase mocný nástup domácích a již v 7.min. krásný útok levé strany, nádherný centr Hadravův až na Rataje, který přímo z rány dal nejkrásnější branku dne přijatou bouřlivým potleskem. V 15.min. přehrál Melicharovi , klidná klička obránci, rána na branku a již to bylo 3:1 pro domácí. Tempo ani pak neochablo, naopak hosté se vypjali k mocnému finishi a také se jim podařilo ve 44.min. snížitináskok domácích na 3:2 ranou Štangla z trestného kopu. Obě mužstva hrála s neobviklou chutí. Domácí hráli všichni bez vyjímky obětavě a vytrvale.